Affaldsselskab sikrer finansiering til forbrændingsanlæg

Oprettet d.

Selskabet forventer, at et nyt forbrændingsanlæg bliver færdigt i Nuuk i september 2023 i Sisimiut i februar 2024.   

Det nationale affaldsselskab ESANI A/S har sikret finansieringen af forbrændingsanlæg i Nuuk og Sisimiut.

Dermed er de to forbrændingsanlæg for alvor kommet til syne i horisonten, siger direktør for ESANI A/S.

- Nuuk-anlægget står færdig i september 2023, og Sisimiut-anlægget står færdig i februar 2024, siger direktør for ESANI, Frank Rasmussen.

Det siger han efter, at selskabet har underskrevet en aftale med landets to banker, Grønlandsbanken og Bank Nordik, der hver låner affaldsselskabet 125 millioner kroner.

Fælles indsats

Bestyrelsesformand for ESANI, Hans Ulrik Skifte, oplyser, at selskabet har brug for over 450 millioner kroner til at finansiere de to forbrændingsanlæg samt to eller tre spildolieanlæg.

Der står allerede 100 millioner kroner på kontoen fra Selvstyret og kommuner i form af indskud og lån. Og så har selskabet lavet en fjernvarmeaftale med Nukissiorfiit, til en værdi af 600 millioner kroner over 30 år.

Nu har bankerne tilsammen udlånt 250 millioner kroner til selskabet.

- Derfor er det en fælles indsats fra alle kommuner, bankerne, som vi arbejder sammen med og Selvstyret. Og det er meget glædeligt, siger Hans Ulrik Skifte.

Grønland vil være et grønt land

Affaldsselskabet blev dannet tilbage i 2019 for at finde frem til en løsning på de stigende miljømæssige problemer i affaldshåndteringen.

En ekspert i affaldshåndtering sagde dengang, at det er mange skridt i den rigtige retning.

Forventningerne til projektet er stadig store i dag, understreger Frank Rasmussen.

- Hvis vi gør det her rigtigt, så vil Grønland stå som et grønt land, der bruger sine ressourcer rigtig flot og danner energi.

- Og jeg tror faktisk, at det vil blive en turistattraktion for rigtig mange. Specielt fra de arktiske lande kan sige, sådan kan man også gøre det og det er da faktisk ret smart. Så jeg ser kun en lys fremtid for Grønlands miljø, siger Frank Rasmussen.

Da selskabet blev skabt, var det med opbakning fra alle kommuner. Siden har Avannaata Kommunia meldt sig ud. Men der har været store udfordringer med affald i nordkommunen, og der er blevet udtrykt et ønske om at melde sig ind igen.

Både bestyrelsesformand og direktør i ESANI siger, at døren fortsat er åben for Avannaata Kommunia.

 

Kilde: KNR

decembari-p 21-at 2021 · 09:38Uannga: Ivik KristiansenApollo Jeremiassen