Affaldspresser fejret i Aasiaat

Oprettet d.

En ny affaldspresser, som skal sikre at affald snart kan sendes afsted til de kommende forbrændingsanlægger i Sisimiut og Nuuk er gået i gang i Aasiaat.


Kommune Qeqertalik inviterede alle borgere til kaffemik til åbningen af den nye affaldspresser i går torsdag. Her klippede den længst ansat i forbrændingen i Aasiaat Niels Sandgreen den røde tråd.En affaldspresser, der kan pakke og presse affald sammen er kommet godt fra start. Aasiaat vil i gang med at modtage affald fra dets bygder, så al affald kan sendes afsted til de kommende forbrændingsanlæg, som vil stå klar i 2023 i Nuuk og Sisimut.

- Ibrugtagningen af affaldspresseren, der sker i dag, et stort skridt, når man tænker på Naalakkersuisut´s affaldshåndteringsplan, der er gældende for årene 2020-2031, siger første viceborgmester Frantz Lundblad på vegne af borgmesteren under ibrugtagningsceremoni i Aasiaat torsdag.

Niels Sandgreen åbnede for maskinen
Kommune Qeqertalik inviterede alle borgere til kaffemik til åbningen af den nye affaldspresser torsdag. Her klippede den længst ansatte ved forbrændingen i Aasiaat Niels Sandgreen den røde tråd. Niels Sandgreen har været ansat i 19 år på forbrændingen og er glad for affaldspresseren:

- Opgaven er spændende og jeg kan forestille mig, at vi vil pakke meget, når vi kommer i gang, og maskinen pakker meget hurtigt. Den kan pakke tre pressede affaldscontainere med det samme, og kan flytte rundt på indpakket affald samtidig med den ituriver affaldet og starter forfra, siger Niels Sandgreen efter han klippede båndet til maskinen.

Selvstyrets affaldsplan
Affaldshåndteringsplanen for hele landet indeholder planer for, at der skal etableres modtagerstationer til affald. Derfor har Kommune Qeqertalik valgt at købe en affaldspresser allerede nu:


- Med hensyn til dette, så har kommunerne i vort land etableret et fælles affaldsselskab Esani A/S, som man samarbejder tæt med, og grundet herfor er, at man i fremtiden skal sende affald, som bliver presset her i Aasiaat til Sisimiut med skib, så det kan blive brændt i Sisimiut, siger Frantz Lundblad (IA).

Kommunen har planer om at transportere al affald fra Kitsissuarsuit, Akunnaaq og Ikamiut til Aasiaat. Derudover forestiller man sig, at affaldet fra Niaqornaarsuk og Iginniarfik også skal presses her i Aasiaat, da disse ikke kan opbevares i Kangaatsiaq på grund af pladsmangel. Det oplyser Kommune Qeqertalik.

    
Esani A/S, som Kommune Qeqertalik er medejer af, har etableret et fællesforum for kommunerne, så de kan dele deres forskellige erfaringer vedrørende affaldshåndtering, og de kommende erfaringer fra denne presser som ibrugtages her i dag, vil med sikkerhed blive delt på Esani A/S´ fællesforum.

Den nye forbrænding i Nuuk forventes at være klar til 2023, mens forbrændingsanlægget i Sisimiut vil være klar i slutningen af 2023 eller i starten 2024.

 

Kilde: Sermitsiaq

NINA-VIVI MØLLER ANDERSENLørdag, 25. september 2021